Želje učenika ili nastavnika?

owner on August 17th, 2009

Zna se šta gimnazija znači za jedan grad. Oduvek je to bila škola za primer, najbolja u bilo kojoj palanci. Uvek su se profesori u gimanziji razlikovali od profesora u ostalim školama, svi su želeli da budu gimnazijalski profesori.Tako je bilo i u našem gradu, ali i danas su gimanzijalci posebna grupa nastavnika. Samo, sada ih bije malo drugačiji glas.
ssgimKada se raspitam ko danas radi u gimaziji, stvorim sliku onih karikaturnih nastavnika sa naočarima i štapom umesto krede ili ne daj Bože računara. Ne znam zašto je to tako, kad znam da tamo ima i mladih kvalitetnih nastavnika. Čitali smo na ovom blogu njihove senzacije, ali oni i dalje ne prestaju da budu zanimljivi. Povrh svega što u poslednjih nekoliko godina jedva sakupljaju učenike pre neku godinu su upisali i sportsko odeljenje. E sad, to su oni pričali i sigurno privukli nekog naivnog učenika, jer to uopšte nije bilo sportsko odeljenje već čini mi se opšti smer, ali su oni imali marketing tipa: „Učenici u ovom odeljenju moći će da idu na treninge kad god požele”. Nego, ajde i to smo progutali. Svako se snalazi na svoj način.
I posle toliko godina neuspeha, sa velikom tendencijom odlaska osmaka u druge škole, rukovodstvo borske gimnazije ne mari za bilo kakvu promenu. Njih ne interesuju projekti, osavremenjivanje škole, novi način rada, naravno nemaju potrebe za tim jer upisuju učenike po svaku cenu.  Uživanje u staroj slavi i plata na budžetu donosi ono što retko koji stanovnik ovog grada ima. Ove godine nova interesantna priča.
Na upisu u prvi razred ove godine upisali su 30 učenika matematičkog  smera, 8 jezičkog i 52 na opštem smeru. Naravno i ove godine im treba 4 odeljenja da bi svi nastavnici dobili posao i imali pun fond. Ali kako od 90 učenika napraviti 4 odeljenja? Lepo, odlaskom u odeljenje MP i pričom da su ovih 8 učenika prešli sa jezičkog na matematički smer. Time dobijaju 38 učenika od kojih prave dva odeljenja od 19 učenika.

Da kažemo nije to toliko žalosno da u stvari nisu ni pitali te svoje učenike. Nego, njima tako odgovara i ajte vi lepše je na matematičkom. Učenici šta će, kao da su se ikad nešto pitali. Žalosno je da se ovoliko piše o našoj „elitnoj” školi i to sve u negativnom kontekstu. Iako se ceo moralni sistem obrušava, nismo očekivali da će time podleći i nastavnici, i to gimazije.

Mašinci to lepo rešavaju, obore po jedno celo odeljenje prvog razreda i imaju za pun fond.

Savo Stevčević

foto: bor030.net

35 Responses to “Želje učenika ili nastavnika?”

 1. Dobro je da se neko ponovo bavi Gimnazijom. Propadanje ove škole ipak nije počelo danas. Sve je bilo lako pre 5. oktobra 2000. jer tada su sve škole bile jednako siromašne, a Gimnazija je mogla da igra na kartu elitizma. Secam se prvog casa kod Jelice Lekic koja nam je govorila o tome da smo mi učenici elitne škole i da ne bi trebalo da se “mešamo sa ovima dole” šta god to značilo. Bila je tu i Mirjana Rudović, Verica Marković, sjajna Goca Ignjevski. Iako mnogi od njih nisu bili tako dobri profesori, elitizam je bio sveprisutan. Znam da mnogi smatraju da elitizma ne sme biti, ali to jeste odlika svih savremenih društava i ne vidim ništa loše u tome.
  Starih profesora ostalo je malo, a ni ti koji su ostali kao ni oni koji su kasnije došli, ne shvataju da se okruženje promenilo, a Gimnazija ostala ista ili je čak degradirana dolaskom nekih novih profesora koji umesto elitizma zastupaju uravnilovku, a umesto autoriteta drugarstvo i zajedničke izlaske. Dok je Gimnazija propadala, u ostalim školama prilagodili su se novom vremenu. Rudarska koja je bila pred gašenjem danas je jedna od boljih škola u Republici.
  Gimnazija očigledno više nije elitna škola jer već godinama sve ostale škole prednjaće u koječemu, a posebno u broju upisanih učenika. Mislim da sada nije pitanje može li ova škola da bude elitna, već može li da opstane jer je potpuno jasno da nema škole ukoliko nema učenika. Iskreno verujem da može, ali samo ukoliko oni koji je vode shvate neophodnost promena. Ako mi bivši učenici možemo da pomognemo, verujem da nas ima dosta koji smo spremni za to, ali promene moraju početi iznutra.

 2. Postovani Savo
  Ne bih se slozio sa mnogim stvarma u tvom postu. Odmah u startu se ne slazem da u gimnaziji rade profesori koji su losiji nego profesori u drugim skolama. Naprotiv, rade odlicni profesori.
  Ali naravno da je to samo uvod u tvoj osnovni cilj pa si time poceo da pises kako neko smisljeno radi neke stvari koje ne odgovaraju ucenicima ili pak roditeljima. ALi si zaboravio da napomenes da je to jedan (mozda dva)ucenik u pitanju i verovatno njegovi roditelji….pa je zasigurno, mnogo lakse kada opletes po profesorima te skole, pa jos zagrebes i u Masinsku…komsijske skole, sto da ne???
  Za ovakve optuzbe treba imati posebne dokaze i biti potkovan zakonom da bi ladno izasao sa ovakvim tvrdnjama.
  Vec sam nekoliko puta pisao, ali cu se ponoviti:
  -broj ucenika
  -strucan kadar
  -uslovi ( zgrade, ucionice,itd…)
  Prvi uslov nije ispunjen, tako da skola nudi alternativu.
  Verovatno u ovom slucaju se neko nije slozio sa ponudjenim, pa se stice ovakav utisak kao sto ti navodis, ali je to apsolutno netacno. Ne moram da znam situaciju, imam dovoljno islustva da mogu da tvrdim suprotno od onoga sto ti navodis u postu…
  I na dalje u svom postu navodis neke stvari za koje nemas argumenata, ali se nisi zapitao zasto bi tako nesto pomislio ili zakljucio, jer nisi daleko od istine da se recimo gimnazija upisuje zadnja????
  E pa dragi moj Savo, to je iz razloga sto je ovo drustvo godinama unazad sistemom obezvredilo sistem pa je lepse i sigurnije biti konobar, kuva i frizer nego gimanzijalac koji ce svojim znanjem sutra da “razbije” bilo koji fakultet…
  I to nisu kriva deca, jer ona najmanje biraju, nisu krivi profesori jer se oni najmanje pitaju, krivi su roditelji i sistem..
  O tome bi trebali da razgovaramo jer sve ovo sto ti navodis nema nikakvog smisla osim da tendeciozno pokrenes i oblatis nekoga…
  Vidis kako Zeljko odmah ima koga da pohvali, a za neke od narednih 60 komentara koje ce da ostavi na ovom postu, sigurno je da je izdvojio poimence nekog od profesora koje ce da kudi…
  Evo da mu skratim trud, nek oplete po meni… :P
  Savo, verovatno cu se javiti jos kojim komentarom ali samo da argumentovano branim svoje kolege iz Gimnazije borske.
  Za razne projekte se slazem.. Za to uvek imam mesta. Samo si zaboravio da gimazijalci imaju itekako cime da se pohvale, ali to verovatno ne ide u prilog ovom postu?…

 3. Zeljko Veljkovic je rekao/la:
  Sve je bilo lako pre 5. oktobra 2000. jer tada su sve škole bile jednako siromašne

  …kakav bul shit???
  I ja volim da kenjam, ali ovo je vrh ! :P

  Zeljko brate,cale si keve mi!!! Alal ti cuka … :D

 4. Meni nije jasno šta je pisac hteo da kaže. Gimnazija je već duže na tapetu. Zašto baš gimnazija. Željko, ti se oduševljavaš što se umesto elitnih tehničara rudarstva i metalurgije, na nivou poluinženjerskog znanja, školiju kozmetičari, frizeri, spremači torti. Možda ta zanimanja jesu trendi, ali nemoj reći da elitni profesori pradaju pekarstvo i vikleraj.
  OK, gimnazija nema para. Zar bi trebalo da počne da izbacuje knjigovođe, sekretarice i ostale trendi činovnike. Kako se osavremenjava matematika, fizika itd. Može, savremena nastava je na video bimovima, animirana itd. Nije to nepoznato. Samo, neka neko kaže gde se to primenjuje. Na faxu – ne. Tamo je tek antielitizam, pa nikom ništa.
  U stvari, budi konkretniji „Savo“ i reci šta je pisac u stvari hteo da kaže, a ti Željko, pojasni šta bi mi bivši gimnazijalci trebalo da pripomognemo. Da sakupljmo prilog za elektronsku opremu, ili šta?
  A kad je u pitanju elitizam ili komunikacija, pročešljajte malo Bolonju i EU.

 5. Na upisu u prvi razred ove godine upisali su 30 učenika matematičkog smera, 8 jezičkog i 52 na opštem smeru. Naravno i ove godine im treba 4 odeljenja da bi svi nastavnici dobili posao i imali pun fond. Ali kako od 90 učenika napraviti 4 odeljenja? Lepo, odlaskom u odeljenje MP i pričom da su ovih 8 učenika prešli sa jezičkog na matematički smer. Time dobijaju 38 učenika od kojih prave dva odeljenja od 19 učenika.

  Meni nije baš do kraja jasno da li se ovo odnosi na školsku 2008/2009. godinu ili na 2009/2010.
  Ako je ovo drugo u pitanju, onda podaci nisu tačni, pa samim tim ni zaključak. Pišem ovo jer sam “zainteresovana strana”, pratila sam ovogodišnji upis u borsku Gimnaziju, a i raspitala sam se o ishodu.
  Naime, nakon dva upisna roka, Prirodno-matematički smer upisalo je 30 učenika (maksimalni broj i to u prvom upisnom roku), Opšti smer 8 učenika (od 30) i Društveno-jezički smer 50 učenika (od 60). Ovo se može proveriti na sajtu Ministarstva prosvete.
  Ono što ja znam je da će ovih 8 učenika koji su hteli da budu na Opštem smeru, biti priključeni Društveno-jezičkom smeru i time će biti kompletirana 2 odeljenja ovog smera.
  Ovde je tačno samo to da će Gimnazija “Bora Stanković” od naredne godine raditi sa jednim odeljenjem manje, što će se svakako odraziti na fond časova profesora.
  Pošto je moj sin jedan od tih osmoro sa Opšteg smera, ukoliko je sada aktuelan neki drugi scenario, meni kao roditelju – nije poznat.
  Ja ipak verujem da je onako kako su mi rekli u Gimnaziji – da im nije dozvoljeno u Ministarstvu prosvete da formiraju 4. odeljenje i da će učenici sa Opšteg smera biti priključeni Društveno-jezičkom smeru.

 6. Da Ana u pravu si, permutovao sam smerove, ali to je ta cifra. E sad da li će to biti tako kao što ti kažeš, videćemo.
  Nego kad si već zainteresovana strana, kaži mi da li je bilo nekog izjašnjavanje učenika ili roditelja oko prelaska sa smera na smer? Ako jeste onda nisu baš svi pitani.
  Pisac je hteo da kaže samo da roditelji ni učenici nisu upitani da li žele da pređu na drugi smer, jer da jesu, mnogi bi možda otišli u drugu školu. Eto o čemu se radi, jeste da je uvod bio malo duži, ali to je zato što smo imali gimaziju kao slučaj.

 7. Ne, nas (roditelje i ovog učenika) niko ništa nije pitao. Opšti smer mu je bila želja pod 1 (upisan u prvom roku), Matematički pod 2 (popunjeno u prvom upisnom roku), Jezički pod 3 (tako da nas možda zato niko ništa nije ni pitao, jer se želje poklapaju).
  Meni je rečeno da će ovih osmoro učenika sa Opšteg smera biti upisani na Društveno-jezički smer. Samo to.

 8. Deda, pa ni ja nisam nigde rekao da u gimnaziji rade loši nastavnici, taman posla, ne znam odakle ti to.
  Nego kakve optužbe i dokaze ti navodiš? Ko koga optužuje i za šta? Vidiš da je tekst o jednom događaju koji nije fer.
  Ljiljanče, sada ovo nema veze sa parama. Gimnazija ima para onoliko koliko i druge škole. Stvar je u organizaciji. Nema sad nekih fensi zanimanja kako ti kažeš. U Bg i ostalim gradovima gimnazije nemaju problema sa upisom baš naprotiv.

 9. U Bg i ostalim gradovima gimnazije nemaju problema sa upisom baš naprotiv.

  Tačno. Samo još treba pogledati podatak o broju poena koje ima poslednji rangirani učenik i uporediti.
  To zaista može biti predmet jedne ozbiljne analize – i uzroka i posledica.
  Inače, ja sam zadovoljna ishodom. Moj sin je želeo Gimnaziju, to je i dobio. Videćemo šta će dalje biti.
  Zaista ne znam šta se dešavalo “iza kulisa” kada se pojavio problem manjka jednog odeljenja što i jeste ozbiljan problem za jednu školu poput borske Gimnazije (od 4 odeljenja – sada 3).

 10. Pa generalno manje je bilo osmaka u odnosu na prethodne godine. Zbog toga srednje škole imaju problem. E prethodnih godina MP je odobravalo da odeljenje imaju oko 20 učenika, ali ove godine kažu da će biti strožiji. Inače sve srednje škole u Boru su upisale manji borj učenika nego prethodne školske godine.
  To smanjenje učenika osnovnih škola je bivša rudarska sada tehnička videla i na vreme se preorijantisala i zato je opstala. Inače bi se ugasila definitivno. Gimnazija nije marila za to mislili su da to njih neće pogoditi ali ako bude kao što Ana kaže, biće teško.
  Oni su pokušali da dobiju informatički smer, ali ne dobija se to na lepe oči. Ništa nisu radili prethodnih godina i naravno da im MP nije odobrilo.

 11. Dobro, Ana je upisala dete u željenu školu i to se uklapa u spisak alternativnih smerova. Pretpostavljam da su i ostali ubačeni u smerove navedene u spisku obrasca. U čemu je onda problem. Nije mi poznato da su se do sada pozivali roditelji da daju saglasnost (ne radim u Gimnaziji) ali sam je ja i moje dete završili kao nagrađivani učenici, što i nije bitno. Odnos prema profesorima i njihovom radu je ipak stvar lične kulture koja ne pada sa neba, a kritičkie opaske su dozvoljene i u samoj školi. Postoje i školski odbori koje ne čine profesori. Mislim da sam objektivna, a nisam dobila odgovor na pitanje u čemu je fundamentalan problem, osim degradacije profesora, i šta bi to fensi trebalo da se uradi. Da li gimnazija ne bi trebalo više da postoji?

  Nije za porediti druge gradove sa Borom, a pogotovo ne Beograd. Obrazloženje valjda nije potrebno.

 12. Ljiljanče, ako mene pitaš bolje je školovati frizere i pedikire koji će imati posao i od njega živeti nego rudarske ili kakve god tehničare i supermene za koje nema posla. Znam ja da su ti rudarski ili kakvi god tehničari tamo dobijali kvalitetno obrazovanje, ali to gubi smisao ako oni nemaju šta da jedu. Školovanje socijalnih slučajeva i kadrova za Nacionalnu službu za zapošljavanje ne bi trebalo da bude cilj bilo koje škole. Ta škola je bila pred zatvaranjem, to svi znamo, a danas nema problema sa brojem učenika.
  Broj odeljenja u Gimnaziji smanjen je sa 4 na 3, dakle za četvrtinu. Neodgovorno je tvrditi da to nije ništa alarmantno, tražiti uzroke u lošem rasporedu zvezda ili čemu god. Uzrok je u školi, nigde drugde.
  Gimnazija danas fizički ne liči na školu, posebno ne na elitnu. Bio sam sablažnjen pre nekoliko meseci kada sam svratio i video da zidovi nisu okrečeni od kad sam ja dobio diplomu. Pa jedina promena u holu na prvom spratu je neki uramljeni plakat Društva srpskih domaćina sa uputstvima kako treba biti dobar Srbin, pisati ćirilicom i čuvati Kosovo. Pa u tom holu još uvek stoje plakati za filmove koje smo mi okačili pre 7 godina. Osnovno nastavno sredstvo još uvek je kreda. Pa jesam li ja zlonameran kada to vidim i kada na to ukazujem ovde ili su neodgovorni oni koji tvrde da je sve u najboljem redu?
  Niko me neće ubediti da je Slavica Živković imala pomoć nekih kosmičkih sila kada je dobila donacije za renoviranje škole, uvođenje novih programa i kupovinu nameštaja i nastavnih sredstava. Ne, nije imala pomoć kosmičkih sila nego je pisala projekte. Zar u Gimnaziji niko ne ume da napiše projekat? Očigledno je tako.
  Promene se moraju dogoditi u glavama onih koji tamo rade ili će Gimnazija biti elitna škola bez učenika. Tužno je, ali tako je.
  Deda, iznenađen sam tvojim reakcijama u poslednje vreme i žao mi je zbog toga. Diskusija sa tobom obesmišljava se svakim sledećim komentarom koji napišeš. Ne nameravam bilo koga da prozivam i pominjem imena, ali predavali su mi i “stari” i neki od novih profesora. Razliku sam mogao da primetim jer je bila očigledna. A pominjanje imena ostavljam onima sa više palanačkog mentaliteta nego što ga ja imam.

 13. Svaki gimnazijalac će na 6-mesečnom kursu naučiti da šiša, pravi keks torte, lakira nokte i sl.
  Predlažem nove smerove u gimnaziji (mogu i druge škole):
  - opšti smer – vašarska pevaljka
  - matematički smer – zvezde granda
  - informatički smer – kursadžije
  Danas, bar u Boru, samo oni mlate pare.

 14. U gimnaziju se upisuje veoma mali broj ucenika iz prostog razloga sto roditelji nemaju para da finansiraju dalje skolovanje. A zna se da sa gimnazijom ne moze nigde da se radi.
  Ne sporim da se mozda nista ne preduzima, ali nikakvo krecenje, sminkanje, projekti i ostalo ne menjaju finansijsko stanje vecine roditelja. Zalosno, ali istinito.
  @Zeljko,
  posto zivim pored gimnazije, moram da ti kazem da nje tacno da nije kreceno i sredjivano, videla sam svojim ocima nebrojeno puta, ali vec sutradan ujutru izgleda kao da nije pipnuto sto godina. A za to su krivi neki drugi, a ne direktor.

 15. Možda grešim Desperate, ali čini mi se da u Boru nije bilo mnogo više para ni pre pet ili deset godina, pa je Gimnazija upisivala 120 učenika. Uostalom, troškovi studiranja na fakultetu u Boru nisu veliki i svi roditelji znaju da bi deca mogla makar tu da nastave školovanje. Znam da je Gimnazija nekoliko puta okrečena spolja, a problem je policije što se većsutradan pojave grafiti. Ali ja ne govorim o tome. Govorim o hodnicima i holovima, o kabinetima. Pa tamo je najveća promena bilo sređivanje toaleta, a i to je urađeno tek kada su svi toaleti postali neupotrebljivi.
  MilaneM, u drugim gradovima nema takvih alternativnih kurseva u gimnazijama pa one nemaju problem sa brojem učenika i još uvek imaju status elitnih škola. Ali dok npr. maturante Gimnazije u Smederevu svake godine prima gradonačelnik, nama je diplome donela tetkica, a razredni rekao da mu se obavezno javimo kad ga sretnemo u gradu.

 16. nama je diplome donela tetkica, a razredni rekao da mu se obavezno javimo kad ga sretnemo u gradu.

  :)

  (Znam da “smajli” nije komentar, ali – ostala sam bez teksta.)

  Tetkica i gradonačelnik – simbolično, nema šta.

 17. Iznad svega, ili pored svega, ili u skladu sa svim sto je receno, u nasoj zemlji, ili mozda u nasem kraju zemlje, ili u najsirem sloju koji ovde postoji, tzv. osiromasenoj srednjoj klasi, sto je bezobrazni eufemizam, ili ipak bas u nasem gradu, ne znam, biti obrazovan, radan, teziti ucenju, saznavanju, stalnom usavrsavanju u svim smislovima, npr. u smislu moralnih vrednosti, apstraktnog razmisljanja i kontemplacije, prevrednovanja vrednosti, nije preporucljivo. Tako da nije preporucljivo biti ucenik gimnazije.

  Ovo je retko, ali treba pomenuti. Nas poznati knjizevnik, esteticar, filozof Dimitrije Mitrinovic u Mostaru je u srpskoj gimnaziji sa svojim drugovima prevodio Vergilija, a ucenici Borske gimnazije prave predstave kriveci komediografski tekst u pravcu naivnog ulicnog seksualizovanja zbilje. Sa ovim programima, ogranicenjima, zaostalostima, povrsnostima i rupama, banalnostima, prozaicnostima koje u svakom slucaju pokazuju opasnu dozu kompromisa sa politicko-medijsko-estradnim okruzenjem, dobro obrazovanje nije moguce steci pohadjanjem javnih drzavnih gimnazija, jer ga tamo tesko mogu naci. Nije nemoguce, ali je tesko. Mladi ljudi uglavnom krecu kao autodidakti. I besni su. Znam desetine primera. Neki od tih primera rade i u biblioteci u Boru.

  Za vecinu mladih ljudi junaci nasih dana su menadzeri (u najboljem slucaju), a ne filolozi, pesnici, astronomi, biolozi i matematicari.

  U nasem gradu ja sam redovno u osam ujutru odlazio da pricam na BorTv o knjigama, u vreme kada su ucenici u skoli, studenti na fakultetu, lekari, socijalni radnici, inzenjeri na poslu, a oni uvece u osam, devet dovedu goste koji pljunu na to sto sam ja pricao a sto niko nije cuo. I tako svake nedelje, svakoga dana. I kada se sve to sabere, dobije se fenomen zvani fan Danijele Vranic, koja je inace potrosila 30000 evra u Kanu na donji ves i sobe u vilama, za 10 dana. Hiljade njenih odanih sledbenika. Oni traze novac, proboj, silu, moc, nezavisnost, a ne miktrotrabekularne resetke, silozgizme, kvazare, akuzative, performative. Ne znam kada sam poslednji put video predsednika opstine u biblioteci. I kad dodju, gledaju da sto pre odu. Mucno je gledati njihova namucena lica dok se trude da zbrda-zdola ispune proptokolarne duznosti i zbrisu u neko okruzenje koje mnogo bolje mirise.

  U nasem gradu ljubavi vecine javnih licnosti su: strong ljudi, menadzeri, bokseri, manekeni, glumci, pevacice, spricer, kackavalj, viljamovka i medaljoni, a ne naucnici, umetnici i knjige.

  Filozofija zivljenja u nas je snaci se, prevariti i skociti za tren iz fice u bmv. A to se u gimnazijama ne uci. Prvi ljudi drzave u poslednjh dvadeset godina su pravnici, jedan je bio knjizevnik-politicki komesar. A jedan je bio filozof i odmah su ga ubili.

  Nas covek ispravno razmislja da je u vremenu kada nista nije sigurno, pa ni mogucnost za desetogodisnje obrazovanje, ispravno biti na
  svojim nogama sto pre. Bilo kako bilo, u nas prosecan covek nije nimalo lud. Takodje, gnusa se toga da bude mnogo pametan. Jer ako si pametan, lako poludis, i nemas dobar rejting medju glupima.

 18. Slažem se sa Goranom. U prilici sam da se iznenađujem koliko kvalitetne dece ne upisuje gimnaziju, baš zbog nesigurne budućnosti. Nekada je svršeni gimnazijalac mogao da se zaposli. Tada ih je uglavnom bilo u Jugobanci i ostlim administracijama. Gimnazijalac nije mogao da propadne.

  Slažem se i sa tim što se neka škola prekvalifikovala, ali nema smisla zvati je tehnička škola. A da li je Slavica ili Živan (mašina za pravljenje para) ideolog, ne zna se. Pa on hoće i na faxu da gaji pečurke. Ne znam koji je to smer.

  Zato, nemoj Željko da budeš tako tvrdoglav, ovo je ipak realnost, a naši gimnazijalci, koliko znam, dobro prolaze na upisima fakulteta.

 19. Ljiljance koji gimnazijalci? Shvatas li da ih nece biti za koju godinu? Mislis li da ce neko dozvoliti detetu da upise skolu u kojoj profesori dele joint sa ucenicima? Mali je ovo grad i znamo vrlo dobro kakvih profesora ima tamo. Ima i onih sjajnih, onih prosecnih i onih dobrih, ali da je samo jedan takav ja bih razmislio sta u toj skoli ne valja…

 20. Tehnička škola obrazuje hemijske laborante, prehrambence, grafičare, ekologe (više odeljenja), frizere, pedikire/manikire, pekare…narovno i rudare, metalurge i geologe iz cele Srbije; ima frizerski salon, pekaru (rade i catering), neverovatno opremljen kozmetički salon, dve laboratorije u kojima redovno vežbaju i učenici gimnazije, računar i adsl ne postoji valjda samo još u wc-u, učenički klub, licencu za obrazovanje odraslih… To je ogroman sistem i to sve, verujte, nije palo s neba. Uložene su godine pisanja projekata, posečivanja raznih seminara i putovanja samo da bi se razgovaralo s nekim ko može da pomogne – često i o trošku samih zaposlenih. Na vreme je shvaćeno – Od nas zavisi!
  Istine radi, Ekonomska je to shvatila ranije. Čekamo ostale.

 21. naši gimnazijalci, koliko znam, dobro prolaze na upisima fakulteta

  Imaš neki podatak o tome ili od komšikinog ujke ćerka bila osamnaesta na prijemnom za DIF u Prištini (izvini Deda, to mi prvo palo napamet)?

 22. Danasnja Tehnicka skola je primer kako treba raditi i to mogu da ne vide samo oni koji uzivaju u svojoj ucmalosti i nesposobnosti. Da je pameti, ne bi se podsmevali Slavici Zivkovic nego bi trebalo da je zamole da im pomogne i prenese svoja iskustva. Citav svoj mandat zena je provela u toj skoli, kasno nocu dolazila kuci. radila i usavrsavala sebe i svoje zaposlene i rezultati su ocigledni. Za to vreme njene kolege u Gimnaziji verovale su da im je elitizam dat sam po sebi i da ce se ucenici upisivati dok god se to zove Gimnazija. Ocigledno je ko je bio u pravu.

 23. mozda je neumesno, ali tesko je odoleti, a ne reci nesto nakon Zeljkovih komentara… Naravno, moze sa videti na facebooku-u da gore pomenuti iznosi stav da profesori kao sto je, citiram:” Ona xxxx sto predaje …. ne treba uopste da radi kao profesor”., ali na njegovu zalost diplomu nuznu za rad u obrazovno-vaspitnoj ustanovi verifikuju ljudi koji su daleko vise postigli od gore pomenutog, te stoga koristim pravo (garantovano Ustavom ove jadne zemlje) da iznesem svoj stav… nece biti bas povoljno po mene, obzirom da mi je vec preceno otkazom zbog javnog slaganja sa tekstom Gaudemus igitur, ali …. Dakle, Gimnazija jeste ove godine upisala tri odeljenja… obzirom da su godisnji odmori upravo zavrseni, ne mogu da iznesem potpune podatke, ali cinjenica je da se sa 8 ucenika ne moze oformiti odeljenje…Prvo, pretpostavljam ( a sutra ce biti provereno) da su se postovale zelje ucenka (kao sto ja AnaJ. i obrazlozila u konkretnom slucaju) …razlog neupisivanja gimnazije definitivno lezi u losoj finansijskoj situaciji, jer je zaista tesko bilo sta dugorocno planirati u ovoj zemlji… Drugi, ali mnogo porazniji razlog lezi u onome sto je naveo GoranM.”..biti obrazovan, radan, teziti ucenju, saznavanju, stalnom usavrsavanju u svim smislovima, npr. u smislu moralnih vrednosti, apstraktnog razmisljanja i kontemplacije, prevrednovanja vrednosti, nije preporucljivo.” Dva presudna razloga nastala kao posledica “razvoja srpskog drustva”… Iako Zeljko insistira na dobrim starim profesorima, razlog neupisivanja gimnazije ipak nisu profesori .. ma kakvi bili… zao mi je sto cu morati i ovo da kazem, ali nesrecnom igrom slucajs imala sam priliku da predajem gore pomenutom… Ja sam zavrsila tu istu gimnaziju i imala stare dobre profesore kao predavace, ali bih mogla da izdvojim njih troje… a to mi nije mnogo smetalo da zavrsim skolu … Ono sto mi je najvise smetalo tada, a i sada bili su ucenici koji su bili spremni da se uvuku profesoru u … a onda ti isti govore o moralnim vrednostima i sta bi trebalo uraditi… Dakle, dragi Zeljko, napisi koji profesri dele joint sa ucenicima..ako je to glavni problem…Ali onda ces morati na sud…
  I, da ne bude hvalospev skoli, stvari su u njoj jako lose…ja nakon osam godina rada nisam dobila informaciju ni o jednom projektu, a bila bih rada uraditi ga… Jos nenormalnija stvar je da mnogi smatraju da se informacije iz skole ne smeju iznositi u javnost, te bih da obavestim one koji zastupaju taj stav da rad drzavnih institucija po zakonu mora biti dostupan javnosti…. A sto se tice drugih skola i direktora i projekata…..svaka cast, ali stvarno me zanima koliko je knjiga procitano od istih, te nisu u stanju da sastve prostoprosirenu recenicu…pa angazuju profesore srpskog jezika i knjizevnosti da napisu po neki prigodan govor… I niko nije savrsen..pa ni profesori….

 24. Pitanje za ‘owner-a.
  Da li ce se i ovim napadima na borsku gimnaziju resiti veliki kancerogeni borski problem kao sto ste nas oslobodili radikala prilikom pokretanja ovog bloga i kao sto ste sve resili do sada a u stvari nista niste niti mozete, a po svemu sudeci i necete.Sve sto je pokretac ovog bloga hteo je licna promocija i istresanje prljavog vesa. sad je kao prodao blog nekom tamo- ne zna se kome … ha ha ha
  I pitanje za mog dedu
  Ti deda poznajes i znas novog vlasnika … daj molim te sto nam ne kazes ko je to – ako smes.Ma nije valjda da se ti deda stvaljas u odbranu profesije i prosvetnih radnika.Pa jos taj opsirni tekst – svaka cast.
  Bices ti jos dugo direktor … hi hi hi

 25. Che, sjajno je sto prepoznajes da stanje u školi nije dobro. Ipak, zanimljivo je da uzroke primarno tražiš negde van škole, u siromaštvu i sistemu vrednosti u društvu. Verujem da grešiš. Kako je moguće da je Gimnazija sve vreme sjajna, a baš se poslednjih godina smanjuje broj učenika? Kako su to roditelji baš sada odlučili da ne upisuju svoju decu u Gimnaziju zbog siromaštva, a nisu tako postupili 1993. u vreme hiperinflacije ili 1999. godine u vreme bombardovanja? Nadam se da se slažeš da smo svi mnogo lošije živeli ’93. i ’99. nego danas?
  Bor možda jeste sociološki fenomen, ali kako je moguće da je sistem vrednosti najviše degradiran baš u Boru i da je baš Bor grad gde nije poželjno biti obrazovan? Zar zaista veruješ u to što govoriš? Razumeo bih to kada bi se radilo o problemu koji postoji u značajnijem broju gimnazija u Srbiji…ali da baš samo u Boru svi gledaju Grand i žele da budu menadžeri…besmislica.
  Uzrok problema Gimnazije je u Gimnaziji.
  Drago mi je da bar neko želi da piše projekte. Predlažem ti da ne čekaš da ti neko da projekat. Upotrebi Internet da saznaš koji su programi pretpristupnih instrumenata EU trenutno otvoreni, prelistaj sajtove relevantnih NVO i svoje ideje pretvori u projekte. Pošto imam iskustva u tome, rado ću ti pomoći.
  Meni nije predavao niko ko se zove Che ine bih da nagađam i odgovaram na te prizemne prozivke. Moja građanska obaveza je da pozovem policiju kada vidim profesora koji npr. deli joint sa učenikom. Kako za to još uvek nemam dokaze, onda mi ne preostaje ništa drugo no da trabunjam po blogu. Mali je ovo grad, znamo se svi…bolje se pokrij ušima i piši projekte. ;)

 26. Hmmm… mene ćerka nije ni pitala šta da upiše, a upisala je gimnaziju.
  A da jeste i ja bih joj to preporučio. Ne zbog profesora (nisam ni imao pojma ko su profesori tamo) već eto… lepo zvuči. :)
  Mislim, čak i da sam znao pravo stanje stvari, opet bih bio za gimnaziju.
  Valjda sam neozbiljan roditelj. :)
  @dedino: sledeći offtopic ti brišem. Ako ti smeta moja “promocija” ili si besan na sebe što nemaš jajca da se potpišeš, napiši jedan tekst u tom smislu i pošalji mi da ga objavim. Pa da se lepo i ti ispromovišeš. :)

 27. Slažem se i sa tim što se neka škola prekvalifikovala, ali nema smisla zvati je tehnička škola.

  Tvoj predlog je da se zove kako?

  A da li je Slavica ili Živan (mašina za pravljenje para) ideolog, ne zna se. Pa on hoće i na faxu da gaji pečurke. Ne znam koji je to smer.

  Ono što mi je zanimljivo kada je Živan u pitanju je to da ljudi ne prestaju da ga pljuju, kao ti sad, ali mu niko nikada nije osporio znanje i sposobnost da zaradi novac.
  Zanimljivo je i to da te nije sramota da popljuješ Slavicu iako znaš da Živan ne može da naprave pare u Tehničkoj školi, sve i da hoće. Pravi pare na drugoj strani i na tome mu treba skinuti kapu.

  A što se tiče ostalih škola i direktora istih, mogu samo da im poručim da se malo ugledaju na kolektiv kakav je Tehnička škola, Ekonomska ili OŠ Đura Jakšić iz Krivelja.

  Postavljate pitanje zašto deca neće u Gimnaziju, prosto je, hoće da imaju zanat, u narodu poznatije kao parče hleba, posle završene srednje škole.

  I još nešto, imala sam priliku da držim privatne časove hemije jednoj učenici koja je završila Gimnaziju a htela da upiše Medicinu. Znanje koje je imala nije bilo dovoljno ni za prvi OSNOVNE škole.

  A ona je završila GIMNAZIJU!
  I jedino što je od toga imala je to, da je lepo zvučalo. :)

 28. Ali Suske, lakse je ogovarati Živana/Slavicu/bilo koga uspešnog nego menjati sebe i raditi. Uspeh se ne oprašta.
  Sjajan komentar.

 29. Nije Slavica toliko zaslužna za prekvalifikaciju tehničke škole. Mislim da su njihvo pedagog i još jedna hemičarka najviše zaslužni. Slavica je tu bila samo levo smetalo. A da ne spominem što je zaradila kaznu od 300000 dinara koju sad pokušava da prebaci da opština plati.

 30. Sistem, koji putem obmane nagradjuje mediokritete, pospesuje korupciju, stiti kardinalne zlocine, velica nerad, ne cuva buduca pokolenja i konstantno osudjuje naprednu manjinu (da ne nabrajam sve negativnosti koje nam se desavaju), moze se samo nazvati rezimom…
  Najpogodnije tle za njegovu uspesnost je upravo neobrazovanost mase koja se lako usmeri na nacionalizam, patri(j)otizam i religiju. Oruzani sukobi mu dodju kao slag na tortu…
  Istorija podseca, apologete ratova pisu o tome, ali ima malo onih koje vole da citaju…

  PSDzabe ste krecili gimnaziju…

 31. Ko uči – znaće, ko krade – imaće.
  1. Ljubav.
  2. Sistem vrednosti.
  3. Sistem obrazovanja.
  4. Kadrovi.
  5. Osrednjost, pa i ispod te granice.
  6. Elitizam, ničim izazvan.
  Zašto je gimnazija elitna škola? Zato što je gimnazija? Elita u čemu?
  Gotovo sve škole, i osnovne i srednje, imaju ADSL i PC (više komada, uglavnom tehnološki otpad za koji se plaća cca. 50€ da bi se uskladištio gde mu je mesto).

 32. Nikoga ja ne pljujem niti prozivam, već kao i svi ostali ovde, napišem šta sam čula. Skačete svi sami sebi u usta. Zoran je čuo u Astoriji, Deda filizofira a u suštini nekaže ništa, DrBog je sarkastičan na svoj način itd., a svi u stvari iznose svoje lično mišljenje, što valjda i jeste cilj ovog bloga, čuti različita mišljenja. Slavici svaka čast, postoji ministarstvo pa neka im nađe ime, ali ne mogu da svrstam vikleraj u tehniku, a možda to i jeste stvar tehnike i pomalo fizike.
  Ne mogu da se divim ni Živanu koji jeste stručan za pravljenje para (tako pričaju u Megatrendu) a ovde ga zovu “zlo”. Zašto ne znam, tako sam čula. Pa svako prema svom iskustvu. A očigledno ih ima raznih.
  Željko, aman, u ovom gradu ima najviše visokoobrazovanih kadrova koji najmanje rade odgovorne poslove za koje su se čkolovali. Ako u gradu metalurgije za metalurge nema posla, gde će ga biti, u Babušnici? I nemojte biti zlobni. Gimnazija je to bila i ostaće, sa svim svojim usponima i padovima. Ako ima kukolja, a uvek ga je bilo, neka se javno kaže. Ko se, pobogu, od profesora drogira. Narkomanije ima u svim školama. Neću upoređivati sa ranijim generacijama, jer je pase. Ali, danas u školama su učenici u svim diginim bojama. Od tetovaže, pirsinga, do kose. Da li su profesori krivi za to. Valjda roditelj vidi svoje dete kakvo polazi u školu. U javne institucije se ne ulazi bez oficijelne odeće, a u školu može!
  I sve u svemu, šta sam ja rekla što ne “pije vodu”. Iznela sam svoje mišljenje i poneki trač, kao i svi ostali na ovom blogu.

 33. Kada dozvolim sebi da kažem da negde nešto ne valja, to radim, valjda na taj način i zaključujem, isključivo ako imam bolji predlog.

  Ako ga nemam, onda je valjda već postojeće rešenje dobro.

  Ako govorimo o kukolju, ima ga i u žitu i samo u zavisnosti od onoga ko žito gaji zavisi i njegova veličina i opstanak.

  Meni su moji roditelji dozvoljavali da u farmericama i žutoj košulji odem u školu, ali su me na vratima škole dežurni profesori vraćali po radnu uniformu.

  Prema tome, prestanite sa tračevima i prestanite da branite one koji to ne zaslužuju i da svu krivicu svaljujete na roditelje.
  Da sam profesor na mojim časovima nijedno dete ne bi moglo da nosi kratku majicu, suknju, gole noge, nalakirane nokte, našminkane trepavice i uključene mobilne telefone.
  Da li bi me zbog toga izbacili sa posla?
  Ne bi – garantujem životom!

  A šta rade u Gimnaziji?

 34. Prema tome, prestanite sa tračevima i prestanite da branite one koji to ne zaslužuju i da svu krivicu svaljujete na roditelje.
  Da sam profesor na mojim časovima nijedno dete ne bi moglo da nosi kratku majicu, suknju, gole noge, nalakirane nokte, našminkane trepavice i uključene mobilne telefone.
  Da li bi me zbog toga izbacili sa posla?
  Ne bi – garantujem životom!

  E, baš tako. Roditelji treba da vaspitavaju svoju decu van škole, u kući, na ulici, ali profesor na času je ipak onaj ko treba da određuje pravila. Učenici, kao i svi drugi, uostalom, rade samo ono što im se dozvoli.

  Sa posla te, Suske, ne bi sigurno izbacili, ali verujem da ne bi među učenicima bila baš omiljen profesor (a verovatno ni među nekim kolegama). Tako ti je to. Nešto bi morala da žrtvuješ. Ipak, sa druge strane dobila bi mnogo – autoritet i poštovanje (ljubav je prolazna kategorija).

 35. Slažem se sa oba komentara iako ne isključujem ulogu roditelja. Moj razredni, a posle razredna u Gimnaziji nisu imali potrebe da nas opominju da se u školu nosi radna uniforma. Ali to je pluskvanperfekat. Ako nose mobilne telefone, može mama da ih pita šta su danas obukli. Ima i skromne dece u toj Gimnaziji i one sa jakim uspehom, kojima ne smeta sve što je napisano o ovoj temi. Znaju šta hoće u životu i to ostvaruju.

Trackbacks/Pingbacks

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>