Borska inicijativa

Za grad koji volimo

29 Aug

Ko je sledeći?

Bor, grad sa nekad veoma razvijenom privredom, sa velikim brojem rentabilnih i profitabilnih fabrika, kojih više nema! Grad sa velikim brojem malih i srednjih preduzeća koja su zapopšljavala značajan broj Borana, koji su od plodova svoga rada prehranjivali svoje porodice, ali kojih takođe više nema!

Grad se sveo na funkcionisanje RTB-a i nekoliko javnih preduzeća, ali koje lopovska banda uporno gura na dno i čija je budućnost vrlo neizvesna!

Šta je sada sa Silikatnom na čijem je mestu izgrađena fabrika EWG, a koja je trebala da uposli 200 radnika i za to od države dobila veoma stimulativne finansijske mere?

Šta je bilo sa Fabrikom dijamantskih krunica, jedinom na Balkanu čije su prostorije ustupljene firmi Sancho za proizvodnju obuće?

Šta se desilo sa Borčankom (Boranka) i Konfekcijom?

Šta je sa trgovinskim lancima Centroistok (pekara, velikoprodaja i oko 60 maloprodajnih objekata) i Borprometom?

Šta je sa Ishranom i Ugostiteljstvom?

Gde je sada Standard, firma koja je imala majstore svih profila i koja je održavala ceo grad Bor?

Delovi RTB-a poput FOD-a uništeni su neisplativom privatizacijom, radnici i njihove porodice su dovedeni na rub egzistencije, a pitanje je i šta se dešava i sa fabrikama na 7-om kilometru; Fabrika upaljača, Fabrika filmova, Fabrika folija, Fabrika ventila, Fabrika abraziva, Fabrika soli, Fabrika lak žice i Fabrika bakarne žice???

Šta se desilo sa restoranima Društvenog standarda, koji je hranio radnike svih pogona RTB-a (oko 20000 radnika)?

I kao najsvežiji primer, šta se tačno dogodilo sa Zaštitom, koja je obezbeđivala sve pogone RTB-a?

Ove poslednje firme u nizu koji sam naveo je osnovao RTB i dugo su bile firme u osnivanju, a tako je trebalo da bude samo dok ne postanu sastavni deo RTB-a, što nikada nisu postale, a dovedene su do dna i likvidacije.

Verujem da sam u besu mnoge firme izostavio, ali vas pitam; šta je sa radnicima koji su u njima radili i od tog novca izdržavali svoje porodice? Zašto ćute???

Šta je sa 11000 nezaposlenih u Boru? Zašto ćute???

I na kraju, šta je sa svima nama, Boranima?!

Zašto ćutke prelazimo preko uništenja svih preduzeća i gubitaka radnih mesta?

Zašto dozvoljavamo raznim lopužama da nam svojim ponašanjem u poslovanju uništavaju i ostala javna i državna preduzeća u Boru i da to u slučaju procesuiranja institucije ove države nazivaju nesavesnim poslovanjem? Poslušnost prema moćnicima koji su ih postavili i omogućavanje odlivanja novca iz preduzeća koja vode se nikako ne može i ne sme nazvati nesavesnim poslovanjem, već pravim imenom; LOPOVI, BANDA, OLOŠ!!! Premijer bi možda i ove nazvao; “nemoralni i nečasni ljudi”, ali ne, ovo su lopovi, banda i ološ!

Za sutra je u 10h na platou ispred generalne direkcije RTB-a zakazan protesni skup u organizaciji radnika Zaštite i nekolicine Borana koji Bor ipak smatraju svojim gradom i koji bi da zaštite bar ovo što je od Bora ostalo.

Zato dođite svi!

Svi koji ste radili u gore pomenutim, a uništenim i zatvorenim firmama!

Svi koji ste nezaposleni i nemate čime da prehranite porodice!

Svi vi čija preduzeća lopuže u kontinuitetu uništavaju godinama i koji ćete zbog takvog njihovog ponašanja uskoro ostati bez posla!

Dođite i vi radnici RTB-a, jer i vas čeka slična sudbina zbog “nemoralnih i nečasnih ljudi” (čitaj OLOŠ) koji RTB vode u ambis iz koga nema povratka!

Dođite SVI da se ne bismo već sutra pitali; KO JE SLEDEĆI?!

 

Jugoslav Jovanović

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

© 2017 Borska inicijativa

Design by Best Web Hosts -- Made free by Best Blog Hosting and WordPress Themes