Borska inicijativa

Za grad koji volimo

14 Oct

Multimodalni saobracajni koridor-Istok (MSK-Istok)- Crnomorski koridor

Danas sam dobio e-mail od gospodina Nenada Colovića, a dole je i spisak osoba, predstavnika svojih lokalnih samouprava koji su ga takođe dobili.
Pročitajte i prokomentarišite ovu zanimljivu ideju.
Hajde da svi uradimo što više kako bi se ovaj projekat i ostvario!


Predsednik opstine Negotin g. Milan Urukovic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Predsednik opstine Bor g. Zivorad Petrovic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Gradonacelnik Grada Smedereva gdja Jasna Avramovic, clanovima gradskog veca i gradske uprave
Predsednik opstine Majdanpek g. Dejan Vagner, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Predsednik opstine Kladovo g. Radomir Arezina, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Predsednik opstine Zagubice g.Safet Pavlovic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Predsednik opstine Golubac g. Zoran Pajkic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Gradonacelnik Zajecara g. Velimir Ognjenovic
Predsednik skupstine Grada Zajecara g.Sasa Mirkovic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Predsednik opstine Veliko Gradiste g. Dragan Milic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Gradonacelnik Grada Pozarevaca g. Momir Ilic, clanovima gradskog veca  i gradske uprave
Predsednik opstine Zabari g. Miodrag Filipovic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Predsednik opstine Malo Crnice g. Dragan Mitic, clanovima opstinskog veca i opstinske  uprave
Predsednik opstine Petrovac na Mlavi g. Radisa Dragojevic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Predsednik opstine Kucevo, g. Novica Janosevic, clanovima opstinskog veca i opstinske uprave
Predsednik Regionalne privredne komore-Pozarevac, g. Radisa Jovicic
Predsednik Regionmalne privrede komore-Zajecar g. Dejan Tosic
Nacelnik Branicevskog okruga, g. Aleksandar Djokic
Nacelnik Podunavskog okruga, g. Radoslav Cokic
Nacelnik Zajecarskog okruga, g. Vladan Paunovic
Nacelnik Borskog okruga, g. Miroslav Knezevic
TE Kostolac,gen. direktor  g.D.Jovanovic
Zelezara Smederevo,gen. direktor g. I.Milosevic
RTB Bor,gen. direktor g.B. Spaskovski
Nac. Park Djerdap,gen.direktor g.S.Stefanovic
Institut za rudarstvo i matalurgiju Bor,gen. direktor g.Vlastimir Trujic 
Arh.nal. Lepenski vir gen.direktor g.V.Nojkovic
Privredna komora Beograda, sekretari udruzenja g. Svetozar Krstic i g. Dragan Stefanovic

Postovani,

U skladu sa transparentim razvojem MSK-Istok obavestavam Vas o najvaznijim aktivnostima usmerenim na najbrzu mogucu realizaciju MSK-Istok u periodu od poslednjeg cirkularnog dopisa 13.05.2014. do danas 12.10.2014.
Predstoji rebalans budzeta Republike Srbije. Krajnje je vreme za punu podrsku nasim narodnim poslanicima u Skupstini Republike Srbije, predvodjenim sa 12 poslanika sa ekonomskog prostora MSK-Istok, iz Istocne Srbije: iz SNS gdjom. Oliverom Pauljeskic (Zagubica), g. Veroljubom Arsicem (Pozarevac), g. Draganom Paunovicem (Veliko Gradiste), g. Zoranom Milekicem (Kucevo), g. Milenkom Zivkovicem (Bor), g. Draganom Sormazom (Smederevo), g. Ivicom Jefticem (Smederevo), g. Slobodanom Pericem (Petrovac na Mlavi), g. Sasom Mirkovicem (Zajecar);   iz SPS-a gdjom. Suzanom Spasojevic (Smederevo),g.Miletic Mihajlovic(Petrovac na Mlavi) ; iz SDS-a gdjom. Brankom Karavidic (Majdanpek)
u njihovom politickom odlucivanju o obezbedjivanju pocetnog finansiranja MSK-Istok, ovog uz Koridor-10 daleko najvaznijeg geostrateskog saobracajnog koridora Republike Srbije, koji Srbiji vraca nekadasnji centralni saobracajni, a time i ekonomski, polozaj na Balkanu i Jugoistocnoj Evropi.
Taj, nekada centralni saobracajni, a time i ekonomski, polozaj Srbije na Balkanu i Jugoistocnoj Evropi danas je potpuno marginalizovan i devalviran, sto je daleko najveci i najtezi strateski geoekonomski problem Srbije.
MSK-Istok je resenje tog problema.
MSK-Istok takodje vraca isti takav centralni polozaj i Beogradu,a poznato je i da je ovaj koridor jedini moguci temelj potpunog ekonomskog preporoda ekonomski i demografski danas totalno ruinirane Istocne Srbije.
MSK-Istok je dokazao svoj znacaj.
Time je, takoreci u potpunosti, zavrsio strucne ekonomske i saobracajne edukativne i promotivne faze svog razvoja.
Sada se MSK-Istok nalazi u sferi ciste politike- politickog odlucivanja i odgovornosti.
Tu politicku odluku, ponovo, ali sada potpuno upuceni u najveci strateski znacaj Msk-Istok za Republiku Srbiju, donose narodni poslanici Skupstine Republike Srbije.
U prethodnom periodu sve postovane imenovane narodne poslanike iz Istocne Srbije i licno sam uputio u sve nivoe znacaja i aspekte MSK-Istok. Njihov transparentan rad na rebalansu budzeta Republike Srbije odvijace se pred celom Srbijom.
 Verujemo u njihovu odluku i odgovornost.
Katastrofalne poplave, odroni i klizista koji su zahvatili Timocku Krajinu pre par nedelja, kada su citava opstina Kladovo i citav niz naseljenih mesta u opstinama Negotin i Majdanpek ostali potpuno odseceni od ostatka Srbije i sveta, nazalost, na najtezi moguci nacin ukazale su na apsolutnu istinitost jos jednog znacaja MSK-Istok, na koji je ukazano na svim odrzanim prezentacijama MSK-Istok: Da Istocna Srbija mora biti povezana, najzad i napokon, sa Beogradom, ostalom Srbijom i sa ostatkom sveta na civilizovan nacin koji pripada Evropi u XXI veku.
Sta bi se dogodilo da se, kao mnogo puta do sad, istovremeno, a pravo je cudo da nije, izlio Crni Timok i zatvorio put od Paracina preko Boljevca ka Zajecaru, Boru, Negotinu i Kladovu. Citava Timocka krajina bi bila potpuno odsecena od Srbije i sveta.
Da li, sa poznatim globalnim klimatskim promenama, sve ono sto se dogodilo pre par nedelja moze da se i ponovi, obzirom na poznatu katastrofalnu infrastrukturnu povezanost Timocke Krajine sa ostatkom Srbije. Poznato je i sta se za vreme poplava i odrona dogodilo sa Dunavskom magistralom.
Svaki dalji komentar je apsolutno nepotreban i jasno je da je MSK-Istok jedino pravo resenje i ovog problema.

Dana 31.09.2014., obimnu dokumentaciju o razvoju MSK-Istok predao sam novom ministru gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture gdji. Zorani Mihajlovic. Tom prilikom na direktna pitanja ministarke gdje. Mihajlovic pomocnik ministra g. Miodrag Jocic obavestio je prisutne, vise desetina najvisih funkcionera ovog ministarstva i Gradske uprave Beograda iz sektora saobracaja, o uspesnim aktivnostima ovog ministarstva preduzetim u cilju pozicioniranja MSK-Istok na nivou EU saobracaja, na sastancima u Briselu.
Poseban osvrt dat je na zeleznicki aspekt MSK-Istok. G. Jocic je jos jednom posebno istakao enorman strateski znacaj MSK-Istok za Republiku Srbiju.
Kako sam bio ukljucen u izvanredan rad nase delegacije (strategic: consulting, advising) poznato mi je da su svi argumenti koje je nas tim tom prilikom izneo potpuno neodbranjivi, jer MSK-Istok je kreiran u apsolutnom skladu sa svim osnovnim ciljevima i principima EU-saobracaja koji su definisani i zapisani u citavom nizu strateskih EU dokumenata koji definisu razvoj sektora EU saobracaja:  Nova strategija razvoja EU saobracaja, Talin 17.10.2013; HGL (High Level Group); South-East Europe Framework Paper- Final Report; AGR (Europian Agreement on Main International Traffic Arteries); REBIS (Regional Balkan Infrastructure Study- Final Report); South-East Europe Transcontinental Cooperation Program); TRACECA (Traffic Corridor Europe-Caucasus-Asia); Euro-region Danube 21; SEEATO (South-East Europe Transport Observatory), The Danube Strategy i dr.
Niko, u istom trenutku, me moze biti za osnovne ciljeve i principe EU saobracaja i protiv MSK-Istok. To je apsolutno nemoguce.
Zakljucak ministra gdje. Mihajlovic, posle moje veoma kratke argumentacije na Vama poznatim tematskim mapama MSK-Istok, bio je vise nego konkretan.
Citiram: ,,Sve je jasno”.

Dana 13.06.2014. godine u Kladovu je odrzana druga prezentacija MSK-Istok. Ovaj put to je bila zvanicna opstinska prezentacija MSK-Istok koju je organizovala Opstina Kladovo. Poseban doprinos informisanju gradjana Kladova o za njih vitalno vaznom MSK-Istok dala je lokalna TV Kladovo.

Dana 12.07.2014. u Smederevu, na lokalnoj TV Jerina emitovana je jednocasovna emisija o MSK-Istok, u veoma gledanom serijalu ,,Tragac” autora g. Radeta Cuculanovica u kojoj su gradjani Smedereva detaljno upoznati sa MSK-Istok. Ova emisija je posebno vazna zbog petnaestomesecne blokade gradske prezentacije MSK-Istok od strane gradonacelnice Smedereva gdje. Jasne Avramovic.
Nijedan od njenih bliskih saradnika sa kojima sam imao sastanak u upravi Grada Smedereva o MSK-Istok, kojom prilikom je i dogovorena grdska prezentacija MSK-Istok, i ostalo je samo da gdja. Avramovic predlozi datum prezentacije, sto se nikada nije dogodilo, nije znao da mi kaze razlog ove blokade. (g. N. Krcum, g. P. Nedeljkovic i dr., kao i sef Kabineta gradonacelnice g. V. Abramovic i dr.)  

Dana 28.08. 2014. u Velikoj sali Opstine Negotin odrzana je, druga u Negotinu, opstinska prezentacija MSK-Istok. Otvarajuci ovu prezentaciju, predsednik Opstine Negotin g. Jovan Milovanovic, dao je najsnazniju podrsku MSK-Istok isticuci njegov prioritetni znacaj za Negotin, Borski upravni okrug i Timocku Krajinu. Prezentaciji su prisustvovali funkcioneri Opstine Negotin, nacelnici uprava Opstine Negotin i javnih preduzeca Opstine Negotin, predstavnici privrednog sektora, nacelnik Borskog upravnog okruga g. M. Knezevic koji takodje daje najsnazniju podrsku MSK-Istok i drugi zainteresovani.
Vec je uobicajen veliki doprinos informisanju gradjana Negotina i Borskog okruga o MSK-Istok dali su TV Trans Negotin I RTV Bor.

Dana 25.09.2014. godine u Privrednoj Komori u Beogradu (PKBG) odrzana je prezentacija MSK-Istok . Poznajuci strateski znacaj MSK-Istok za Grad Beograd PKBG je prva nadlezna Beogradska institucija koja daje najsnazniju podrsku MSK-Istok.
Prezentaciji je prisustvovao tim Ministarstva gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture predvodjen pomocnicima ministra g. Miodragom Jocicem i g. Dejanom Lasicom, koji je dao punu podrsku MSK-Istok. Ovoj prezentaciji su prisustvovali i eksperti iz sektora saobracaja Gradske uprave Beograda, Instituta CIP, Instituta za puteve, Instituta Kirilo Savic, kao i drugi eksperti iz sektora saobracaja i saobracajne privrede.
MSK-Istok pocinje/zavrsava se na 20km od Teritorije Grada Beograda.
U geostrateskom saobracajnom smislu to znaci na Terazijama.

Time MSK-Istok vraca Gradu Beogradu, kao i Republici Srbiji, njihov danas izgubljeni centralni saobracajni, a time i ekonomski, polozaj na Balkanu, a i sire.
U realnosti apsolutno nije moguce da je Srbija izgubila svoju centralnu saobracajnu poziciju na Balkanu, a da je Grad Beograd tu svoju poziciju zadrzao.
Ne postoji nista besmislenije od takve tvrdnje.
Dalju elaboraciju znacaja MSK-Istok za Grad Beograd smatram nepotrebnom.

Na prezentaciji u PKBG ovaj znacaj MSK-Istok je apsolutno dokazan, a
kontra-argumenata nije bilo-jer oni ne postoje.
Neophodno je istaci izvanredan rad na organizaciji ove prezentacije tima PKBG predvodjene g. Svetozarom Kosticem i g. Draganom Stefanovicem.

U prilog napisanom nije na odmet podsetiti da je nova strategija razvoja EU saobracaja doneta u Talinu 13.10.2013., koja je u svim ekonomskim centrima Evrope procenjena kao najznacajniji ekonomski dokument EU u poslednjih par decenija, definisala saobracaj kao osnovni fundament razvoja citave evropske eknomije. Takodje je nepotrebno naglasavati potpunukompatibilnost projekta MSK-Istok sa drugim strateskim projektima, kao sto je npr. projekat ,,Beograd na vodi”, za koji su najvise nadlezne institucije vise puta istakle da je njegov osnovni cilj vracanje Beogradu polozaj ekonomskog centra Balkana.
Kako se nikada i nigde u svetu nije dogodilo, a i nece, da ekonomski centar bude grad ili prostor koji nije i saobracajni centar, potpuno je jasna totalna kompatibilnost ciljeva projekata MSK-Istok i Beograd na vodi.

Lokalni i regionalni razvoj MSK-Istok

Do sada je odrzano na desetine i desetine sastanaka u lokalnim samoupravama sa ekonomskog prostora MSK-Istok i Istocnoj Srbiji o MSK-Istok.
U svim lokalnim samoupravama odrzane su prezentacije MSK-Istok, kao i tematske emisije o MSK-Istok na lokalnim i regionalnim televizijama.
U mnogim lokalnim samoupravama je odrzano i vise od jedne prezentacije MSK-Istok (Pozarevac, Bor, Kladovo, Negotin…).
MSK-Istok je posveceno i niz radio emisija, kao i novinskih clanaka na lokalnom i regionalnom nivou ekonomskog prostora MSK-Istok u Istocnoj Srbiji. 
Sve lokalne samouprave, upravni okruzi, Regionalne privredne komore, najznacajniji privredni subjekti i privredni sektor, civilni sektor kao i stotine hiljada gradjana u matici dijaspori, posebno u Istocnoj Srbiji, potpuno su upuceni u sve nivoe znacaja i edukovani o svim aspektima MSK-Istok.
Taj enorman posao je zavrsen.
(Naravno bice odrzano jos par prezentacija na insistiranje zainteresovanih.)
Danas je posebno snazna podrska MSK-Istok u Smederevu, Pozarevcu, Golupcu.
Dakle bas onim sredinama u kojima su od strane celnika tih gradova i opstine (gdje. Jasne Avrmovic- Smederevo, g. Miomira Ilica-Pozarevac i g. Zorana Pakica- Golubac)blokiranezvanicne opstinske prezentacije MSK-Istok, pa su u tim lokalnim sredinama morale biti odrzane alternativne, ali i izuzetno uspesne prezentacije MSK-Istok, kao i emitovane lokalne TV emisije o MSK-Istok.


Naravno i u Smederevu, Pozarevcu i Golupcu odrzani su sastanci sa citavim timovima loklanih samouprava koji su apsolutno upoznati sa znacajem MSK-Istok.
Na tim sastancima su vec dogovorene zvanicne gradske/opstinske prezentacije koje su naknadno blokirane (iz nikome poznatih razloga) od strane navedenih celnika Smedereva, Pozarevca i Golupca.
Najsnaznija podrska svih clanova ovih navedenih timova MSK-Istok, za sta sam neposredni svedok (Pozarevac: g. Bane Spasovic- predsednik gradske Skupstine Pozarevca, g. Marijanovic, g. Curcija, g. Savic i drugi ;      Smederevo: g. V. Abramovic, g. N. Krcum, g. P. Nedeljkovic i drugi;             Golubac: g. V. Buljubasa, g. Jecic i dr.) nikada nije ni bila u pitanju.
Medjutim, niko od njih nikada nije znao da mi kaze sta je razlog i zasto su te tri navedene formalne gradske/opstinska prezentacije MSK-Istok blokirane.
Posebno je tragi-komicna situacija u Golupcu gde je lokalni predsednik opstine dao podrsku MSK-Istok i bio koorganizator prezentacije MSK-Istok u Velikom Gradistu, (sto pise na svim plakatima i pozivnicama za prezentaciju MSK-Istok u V. Gradistu) a da prezentaciju za gradjane Golupca nikad nije odrzao… Ali i u Golupcu je odrzana uspesna alternativna prezentacija MSK-Istok.
Ali sve je to ambijent u kom se razvijao MSK-Istok na lokalnom i regionalnom nivou.
Naravno danas je licna podrska navedenih lokalnih celnika-blokatora MSK-Istok potpuno nebitna i ona vise nikoga ne zanima.

U Zajecaru je za privrednike odrzana izvanredna prezentacija MSK-Istok u Regionalnoj privrednoj komori Zajecara, u organizaciji tima predsednika komore g. Dejana Tosica.
Poznato mi je da je podrsku ovoj prezentaciji dala i uprava Grada Zajecara.

Grad Zajecar nije jos organizovao prezentaciju MSK-Istok namenjenu gradjanima koja je takodje dogovorena i licno mi potvrdjena od strane gradonacelnika g. V. Ognjanovica u nasem razgovoru od pre desetak dana.
Verujem da ce prezentacija MSK-Istok za gradjane Zajecara, u organizaciji Grada Zajecara, uskoro biti odrzana, kao sto i verujem da cemo cuti i reci podrske MSK-Istok, koridora od najveceg znacaja za Grad Zajecar, od gradonacelnika g. V. Ognjanovica.
Takodje svi ocekujemo da ce najveci politicki autoritet Zajecara, predsednik Skupstine Grada Zajecara i poslanik u Skupstini Republike Srbije g. Sasa Mirkovic, ciju podrsku MSK-Istok takodje jos nismo culi, zajedno sa svojim kolegama narodnim poslanicima prilikom rebalansa budzeta Republike Srbije, pocetkom sredinom ovog meseca (oktobra 2014), glasati za obezbedjivanje pocetnog finansiranja MSK-Istok.
 Uz sve nivoe i aspekte znacaja MSK-Istok, u julu mesecu u Gradskoj upravi  Zajecara, a prostorijama Kabineta gradonacelnika Zajecara, detaljno sam uputio dva bliska saradnika narodnog poslanika g. Sase Mirkovica- gdju. Trajkovic i g. Bozovica.

Na kraju, verujem u odluku i odgovornost narodnih poslanika Republike Srbije prilikom predstojeceg rebalansa Budzeta Republike Srbije i obezbedjivanja pocetnog finansiranja MSK-Istok, koridora od najveceg geostrateskog znacaja za Republiku Srbiju.

S postovanjem,

Nenad Colovic
autor i inicijator MSK-Istok
Pere Todorovica 16, Banovo Brdo
Beograd                                                                                        u Beogradu

mob: 064/2250966                                                                       12.10.2014.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

© 2017 Borska inicijativa

Design by Best Web Hosts -- Made free by Best Blog Hosting and WordPress Themes